Odrůdy vína

Bílé odrůdy

Narince

Narince je původní odrůda pocházející z východní části centrální Anatolie, z okolí města Tokat. Tokat je přechodovou zónou, kde končí dosah klimatu Černého moře a klima se stává kontinentálním. Zdejší půda je směsí jílu a písku s relativně vysokým obsahem oblázků. Vinice byly vinifikovány na amerických podnožích a díky podpoře Kavaklidere v posledních 15-20 letech byl aplikován také systém vysokých drátěných podpor.

Hrozny Narince jsou pěstovány na jižních náhorních plošinách Anatolských hor oddělujících pobřeží Černého moře od vnitrozemí. Tato oblast je lemována tokem řeky Yeşilırmak.  Kromě této oblasti se hrozny Narince pěstují také v Kapadockých vinicích. Dobré podmínky pro pěstování byly rovněž nalezeny ve vinicích u města Gülşehir ( v překladu Město růží), kde je klima jednoznačně kontinentální a zdejší půda má vulkanický původ.

Vůně citrusových plodů ( pomeranč, grapefruit, citron), hrušky, mineralů ( vápeno-zemitá) a květinová ( bílé květy) jsou typické pro odrůdu Narince.

Narince je výjimečná bílá odrůda, vhodná i pro maturaci v dubových sudech ( barrique). Vína produkovaná z této odrůdy jsou chuťově bohatá, krémové chuti a vyvážená. Nejlepší z nich se potom vybírají pro archivaci. Víno Prestige Narince je příklad odrůdového vína, které již v roce 1999 sklidilo zlatou medaili.

Dalším příkladem odrůdového vína z těchto hroznů je Ancyra Narince. Vína Çankaya, Selection Narince-Emir a Vin-art Narince-Chardonnay, jsou vícedruhová vína obsahující tuto odrůdu. Kavaklidere vyrábí z Narince fortifikované víno Tatlı Sert White, používá stejný proces výroby jako používají Portugalští výrobci pro své Portské.

 

Emir

 hrozny odrůdy Emir

Emir je původní Anatolská odrůda hroznů pěstovaná v regionu Nevşehir, který je zpopularizovaný mediálně známou oblastí blízkých skalních měst Kappadokia. Zde jsou hrozny pěstovány ve vulkanické půdě a v mikroklimatu povodí řeky Kızılırmak, v nadmořské výšce 900 metrů. 

Víno produkované z odrůdy Emir má nazelenale žlutou barvu, vysokou aciditu, bohatou mineralitu a elegantní aroma jablka, citronu a minerálů. Tyto hrozny se skvěle hodí pro výrobu šumivého vína . 

Tyto hrozny jsou obsaženy ve víně Sade Emir, prvotřídní značce bílého, které se začalo jako první dodávat v láhvi se šroubovacím uzávěrem. První Turecké šumivé víno Altın Köpükvyráběné tradiční šampaňskou metodou rovněž těží ze skvělého charakteru hroznů odrůdy Emir.

Hrozny Emiru jsou použity ve vícedruhových vínech Vin-art Emir-Sultaniye, Selection Narince-Emir nebo tradičním klasickém víně Çankaya.

Bornova Misketi

Odrůda Bornova Misketi je původem z Izmiru; varianty této révy se pěstují v Evropě a používají se k produkci vína muškát po celém světěBornova Misketi má tlustou slupku, bobule mají střední velikost a jsou šťavnaté. Kavaklidere pěstuje toto víno na vinicích v okolí Izmiru a východně od něj. Ve vinicích, kde se pěstuje odrůda  Bornova Misketi, roste réva metodou goblet pruned – dávným způsobem, který nepoužívá pro podporu rostliny dráty nebo lanka. Zdejší půda je kompozicí jílu a písku. Réva roste ve středomořském klimatu blízko Egejského moře. Víno produkované z těchto hroznů je výrazně aromatické po čerstvých květech bergamotu, po rozinkách  a  exotickém  ovociPříkladem odrůdového vína z hroznů Bornova Misketi je Kavaklıdere Ancyra Muscat, jde o  odrůdové víno s výrazným aromatickým charakterem a elegancí, vyrobené pouze z hroznů Bornova Misketi.

 

Hrozny Bornova Misketi pěstované ve vinicích Pendore Vineyards jsou naopak prořezávány a  guyotovým systémem a využívají pro podporu lanka.

 

Sultaniye

Sultaniye je bílá odrůda s masitými bobulemi bez pecek. Pěstuje se v okolí měst Manisa a Denizli. Používá se tradičně k přímé konzumaci jako lahodné ovoce, nebo sušené rozinky, v obou formách pro domácí spotřebu i pro export.

Od začátku v roce 1990 vinařství  Kavaklıdere používá tento druh k produkci suchých i polosladkých ( polosuchých) vín. Vinice v Manise jsou v nadmořské výšce 200 metrů, klima je zde středozemní. Půda je směsí jílu a písku. Pro pěstování se používá systém vysokých drátěných podpor. Naopak u Denizli je půda neúrodná až polopouštní, s obsahem jílu, písku a kalceru. Réva je pěstována na rostlinách zastřižených do samonosného tvaru goblet. Víno zde těží z kontinentálního klima modifikovaného blízkostí Středozemního moře.

Víno vyrobené z těchto hroznů má potenciál být delikátně ovocné, odhalující vůně meruňky, hrušky, banánu nebo ananasu.

Vína Angora White, Primeur White a Sultaniye (polosladké) jsou odrůdovými víny využívajícími výlučně hrozny odrůdy Sultaniye.

Tyto hrozny jsou dále přidávány pro získání vyváženosti a ovocnosti do vícedruhových vín značek Çankaya nebo Vin-art Emir-Sultaniye.

 Kromě těchto bílých odrůd se pěstují i odrůdy 
Chardonnay
nebo 
Sauvignon Blanc
Semillion
případně
Viognier

I těmto mezinárodně prověřeným odrůdám se v Anatolii dobře daří a ve vínech Kavaklidere nacházejí své místo. Tady to pár tisíc let nazpět s vínem začalo....

Červené odrůdy 

Vinařství Kavaklidere pěstuje následující odrůdy tmavých hroznů pro výrobu červeného vína

Alicante Bouchet
Boğazkere
Cabernet Sauvignon
Çalkarası
Carignan
Gamay
Kalecik Karası
Malbec
Merlot
Öküzgözü
Pinot Noir
Sangiovese
Syrah
Tempranillo

 

Kalecik Karası, Boğazkere a Öküzgözü jsou lokálními druhy hroznů typicky zastoupené v Tureckých vínech. Bývají často míchány s populární odrůdou Shiraz a dalšími standardně známými odrůdami. Boğazkere a Öküzgözü dokonale balancují sladčí vína díky své typicky příjemně kořeněné chuti. 

O všech odrůdách, bílých i tmavých, budeme postupně poskytovat detailní informace tak, jak přijde vhodný čas. 

Jižané pijí v létě bílé, unaveni horkem léta růžové a když přijde zima, zahřejí se červeným.

Na zdraví