Historie vinařství Kavaklidere

Kavaklıdere je nejstarší a nejznámější vinařství v Turecku. Bylo založeno v roce 1929 rodinou pana Cenapa Anda a jeho manželky Sevdy . Sídlo vinařství bylo původně umístěno na úpatí hory Čankaya ( Zvonová skála/ Bellrock) u malé říčky Kavaklidere ( Topolový potok/ Poplar creek). Dnes je tato oblast obchodním a společenským centrem Ankary. Na místě původního vinařství stojí dnes hotel Sheraton, který je architektonickou dominantou tohoto místa a to, že může připomínat stojící lahev znamená možná víc než jen propojení s tradicí firmy založené na začátku 20.století na tomto jedinečném místě. Toto je místo, které si oblíbili již dávní Chetité a po nich i původně keltský kmen Galátů. 

 220px-Arjantin_Caddesi,_Ankara

Společnost vlastní 655 hektarů vinic. Po 89 letech usilovné práce má moderně vybavené výrobní zázemí a vinice ve třech významných lokalitách - Ankara-Akyurt, Kappadokia-Gülşehir-Côtes d'Avanos a v Egejskéoblasti u města Kemaliye v Pendore. Vinařství Kavaklıdere má skladovací kapacitu na 19.5 milionu litrů vína a exportuje více než 20% své produkce, což je v současné době 66 značek vína a dvě značky hroznového džusu na trhy Evropy, Ameriky a Dálného východu.

Od svého založení propaguje toto vinařství zásadu “Anatolské víno z Anatolských hroznů”, kultivuje tuto kulturu a rozšiřuje povědomí o jedinečných odrůdách Anatolských vinných hroznů po celém světě. Během účasti na mnoha domácích a zahraničních soutěžích získalo vinařství Kavaklıdere více než 1000 medailí.

Udržování  vysokého standardu finálního produktu a jeho trvale očekávané vysoké  kvality je dosahováno zaváděním  moderních technologií výroby, zvyšováním produkce a v neposlední řadě také podporou technologického i teoretického výzkumu a vývoje zaměřeného na kultivaci hroznů, základní a klíčové suroviny pro výrobu kvalitního vína.

V roce 2005 založila společnost Kavaklıdere  společně s Francouzskou firmou Duvigneau S.A, Kav Vin Inc. společný podnik jehož záměrem je vyvinout a dále rozvíjet nejlepší postupy pěstování révy a zpracování hroznů v podmínkách Turecka a získat know how pro trvalé zvyšování kvality produkce, zdravějšího a certifikovaného vína.  

Společnost není jen lídr v pěstování vinné révy a výrobě vína. Je také významným propagátorem vinné kultury. To zahrnuje organizování programu “Kav Ekol”,certifikovaného tréningového programu pro zaměstnance sektoru Horeca a samozřejmě pro someliery, vydávání magazinu “Karaf Magazin” věnovanému kultuře vína, nebo publikace “Şarap ve Şarapçılık Dosyası”(Wine and Winemaking Issue). Specifickou podporou této kultuře je organizování cest po viničních stezkách spojených s objevováním fascinujících  historických příběhů pěstování a výroby vína ve vinicích, což oceňují jak výrobci vína, milovníci vína a nadšení cestovatelé. Tyto cesty jsou spojeny s objevováním tajemství místních profesionálních kuchyní;  tam se na konci náročného dne cestovatelů potkává nejlepší víno s nejlepším jídlem. 

Kav Club, umístěný v sídle společnosti ve městě Akyurt u Ankary je jak centrem světové gastonomie, tak učebnou  poznávání tajemství chutí vína, místem společných sportovních setkání účastníků kurzů. Kav Klub byl stvořen tak, aby poskytoval jedinečné zážitky členům asociace přátel  Kavaklıdere. 

Speciální kapitolou aktivit vinařství Kavaklıdere je propagace klasické hudby. Zakladatel Cenap Alp založil  nadaci Sevda Cenap And Music Foundation. Její práce za zaměřena na pořádání hudebního festivalu Ankara International Music Festival”. Je to jeden z největších hudebních festivalů klasické hudby v Turecku a vinařství Kavaklıdere je pyšné, že může tomuto festivalu poskytovat podporu již několik desítek dlouhých a úspěšných let.